Miljoenen strop voor Ajax en PSV | Ajax Nieuws | Ajax Amsterdam | Ajaxupdate.nl

Miljoenen strop voor Ajax en PSV

Ajax Webwinkel Groot aanbod officiële Ajax artikelen in de webwinkel. Bestel direct bij dé Officiële Ajax Fanshop.

Volg Ajaxupdate.nl op Twitter | 27 februari, 2010 | Gepost om 11:08 uur | 7.033 keer bekeken

Door de uitschakeling van PSV, Ajax en FC Twente in de Europa League werd donderdag 25 februari 2010 sportief een gitzwarte dag voor het Nederlandse voetbal, dat met ingang van het seizoen 2011/’12 een Europees ticket kwijtraakt. De Eindhovenaren en Amsterdammers kregen ook op financieel gebied – zo blijkt nu – een fikse kater te verwerken.

Uitgerekend de UEFA, het orgaan dat zo de nadruk legt op een gezonde bedrijfsvoering, bezorgt de clubs door onvolledige voorlichting een tegenvaller van in totaal bijna drie miljoen euro.

“In november ontvingen we een memorandum uit Zwitserland, waarin andere bedragen stonden dan in het rekenvoorbeeld van juni of juli. Het was veel minder rooskleurig”, sombert financieel directeur Jeroen Slop van Ajax.

De Europese voetbalbond veranderde volgens hem gedurende de Europa League de ‘spelregels’. “De premies voor gewonnen of gelijk gespeelde wedstrijden werden minder, maar dat ging slechts om tienduizenden euro’s”, zegt de Ajacied, die onlangs al een halfjaarverlies van bijna tien miljoen euro netto moest presenteren.

“Het grootste probleem was echter de marketpool. Doordat RTL en Eredivisie Live veel minder betalen voor de uitzendrechten dan verwacht en de grotere landen er bij het uitkeren van de televisie- en reclamegelden beduidend gunstiger vanaf kwamen dan Nederland, ontvangen we ongeveer slechts een zevende van het bedrag dat was voorgespiegeld”, aldus Slop, die bij de UEFA aanklopte en de KNVB – uiteindelijk zonder resultaat – ook actie liet ondernemen.

In Eindhoven, waar HSV donderdagavond juichend het stadion verliet, is het financiële debacle nog veel groter. PSV begrootte vijf miljoen euro aan Europese inkomsten. “Maar dat halen we bij lange na niet”, erkent algemeen directeur Jan Reker. De Brabanders mogen rekenen op een kleine drie miljoen euro. De club ging volgens Reker door onvolledige informatie van de UEFA de mist in bij het berekenen van de te verwachten revenuen uit de marketpool.

“We kregen te horen dat er voor de clubs in de groepsfase 27 miljoen euro beschikbaar was. Als je dat deelt door de 48 deelnemers aan die ronde, kom je op ruim 5,5 ton per club. Wij dachten dat ook de UEFA-coëfficiëntenranglijst nog een rol zou spelen. Daarom hebben we in totaal een bedrag van bijna één miljoen uit de marketpool begroot, maar uiteindelijk kregen we maar 75.000 euro. De UEFA heeft de clubs niet duidelijk gemaakt dat de hoogte van het bedrag dat de nationale zendgemachtigde betaalt voor de rechten, bepalend is voor de verdeling. Daar zijn we dus mooi klaar mee.”

Telegraaf.nl

Snel reagerenSecured By miniOrange