Ajax zet Feyenoord aan de (rechter)kant | Ajax Nieuws | Ajax Amsterdam | Ajaxupdate.nl

Ajax zet Feyenoord aan de (rechter)kant

Ajax Webwinkel Groot aanbod officiële Ajax artikelen in de webwinkel. Bestel direct bij dé Officiële Ajax Fanshop.

Volg Ajaxupdate.nl op Twitter | 19 september, 2010 | Gepost om 14:29 uur | 1.012 keer bekeken

Ajax heeft voor het eerst sinds 2006 de Klassieker in De Kuip in zijn voordeel beslist. De Amsterdammers bleken in Rotterdam een maatje te groot voor een zoekend Feyenoord: 2-1.

Beide ploegen hielden elkaar in de eerste helft nog redelijk bij. Ajax speelde niet bijzonder sterk, Feyenoord roeide met de riemen die het had. Enkele minuten voor rust deelden de Amsterdammers uit het niets een tik uit middels de kopgoal van Siem de Jong, naar later bleek was dit ook direct de nekslag voor Feyenoord. El Hamdaoui maakte kort na rust een einde aan alle onzekerheid. De aansluitingstreffer van André Bahia kwam te laat: 2-1

Ajax viert terugkeer Suarez

Het duel in Rotterdam bood Ajax de ultieme kans om zich te revancheren voor het echec op bezoek bij Real Madrid. De terugkeer van de Amsterdammers in de Champions League draaide uit op een voetballes in Santiago Bernabéu, waar de Koninklijke door het gebrek aan effectiviteit Ajax een grotere afgang bespaarde (2-0). In De Kuip ging de nummer twee van het afgelopen seizoen op zoek naar eerherstel.

De belangrijkste winst die Ajax op voorhand boekte was de terugkeer van Luis Suarez en Jan Vertonghen. Het tweetal zat in Madrid een schorsing uit en duidelijk werd nog maar eens dat met name zonder Suarez Ajax wel heel veel moet inboeten aan kwaliteit. Tegen Feyenoord besloot trainer Martin Jol in te grijpen. Dit ging ten koste van Urby Emanuelson en Demy de Zeeuw. Zij moesten wijken uit de basiself, Miralem Sulejmani en Rasmus Lindgren deden hun intrede.

De problemen in het kamp van Feyenoord zijn voor wat betreft de ziekenboeg groter. Mario Been moest het zondag stellen zonder Erwin Mulder – Rob van Dijk keepte tegen Ajax ondanks een liesbreuk -, Jon Dahl Tomasson en de geschorste Bruno Martins Indi. Daarnaast ontbraken de langdurig geblesseerden Dani Fernandez en Bart Schenkeveld.

Klassieker: dubbeltje op z’n kant

Daar de Klassieker gezien de geschiedenis een treffen was tussen clubs die zich mengen in de strijd om het landskampioenschap, heeft het duel de afgelopen seizoenen op dat gebied ingeleverd. Feyenoord moet zich heden ten dage tevreden stellen met een rol in de bovenste regionen van de middenmoot, toch weten de Rotterdammers het de aartsrivaal in De Kuip altijd lastig te maken. De laatste van achttien zeges van Ajax dateert alweer uit 2006, de drie edities die volgden eindigden allen in een gelijkspel.

De intenties van Ajax werden al in de openingsminuten duidelijk. De bezoekers hoopten met een vroege goal de angel uit de sfeervolle Kuip te halen. Suarez kreeg daar de gelegenheid toe, maar zijn schot verdween voorlangs. Mounir El Hamdaoui kopieerde zijn aanvalsmaatje niet veel later. Het eerste echte moment van opwinding volgde na 25 minuten. Een uitbraak van Feyenoord belandde via Tim de Cler bij Fedor Smolov. De Rus tikte binnen, maar deed dit vanuit buitenspelpositie.

De Jong over het hoofd gezien

Op het moment dat beide ploegen zich leken te verzoenen met een 0-0 ruststand sloeg Ajax toe. Daar kreeg het wel hulp bij van Feyenoord. Een vrije trap van Sulejmani werd door een Rotterdams been verlengd en kon bij de tweede paal door de vrijstaande Siem de Jong worden binnengekopt. Door het ontbreken van Ajax-fans viel het even stil in Rotterdam. Een tweede tegenvaller volgde niet veel later. Ron Vlaar moest zich nog voor rust laten vervangen, nadat hij na een botsing met Maarten Stekelenburg geblesseerd raakte.

Hoewel het spel van Ajax niet direct om over naar huis te schrijven was, bleven de bezoekers wel de gevaarlijkste ploeg. El Hamdaoui was kort na rust dicht bij een tweede Amsterdamse treffer. Nadat Suarez hem de kans bood het doel van Van Dijk onder vuur te nemen, bracht de paal redding voor Feyenoord. Niet veel later mocht Van Dijk de paal opnieuw danken; dit keer hield het aluminium Suarez van een treffer af.

Linkerpaal, rechterpaal, doelpunt

Het bleek uitstel van executie. Feyenoord was rijp voor de slachtbank en Ajax bleek de keurslager. Suarez wachtte precies het goede moment af, zijn steekpass schonk El Hamdaoui een niet te missen kans: 0-2. Daarmee was de Klassieker, die eigenlijk nooit tot leven kwam, beslist. Feyenoord viel terug naar een bedenkelijk niveau en hielp de aartsrivaal met de minuut rianter in het zadel.

Na de tweede Amsterdamse treffer werd het bovendien onvriendelijker in het veld. Links en rechts deden zich wat opstootjes voor, maar arbiter Kevin Blom – die gretig geel trok – hoefde nimmer met de rode kaart te zwaaien.

Kort nadat Luc Castaignos een treffer wegens buitenspel afgekeurd zag worden, trof Bahia wel doel. Hij kopte een corner van Luigi Bruins hard binnen: 2-1. Hoewel de goal Feyenoord en de fans hoop bood, bleef de gelijkmaker uit.

Snel reagerenSecured By miniOrange