NOStalgisch Ajax | Ajax Nieuws | Ajax Amsterdam | Ajaxupdate.nl

NOStalgisch Ajax

Ajax Webwinkel Groot aanbod officiële Ajax artikelen in de webwinkel. Bestel direct bij dé Officiële Ajax Fanshop.

Volg Ajaxupdate.nl op Twitter | 15 december, 2010 | Gepost om 9:31 uur | 1.811 keer bekeken

Ajax doet een nieuwe poging oude tijden te laten herleven en ik doe vrolijk mee. Sinds kort heb ik namelijk de begintune van NOS Langs de Lijn als ringtone op mijn mobiel en bij elk telefoontje voel ik de ouderwets hoopvolle verwachting van een nieuw Ajax-doelpunt. De ritmische tamboerijn, de aanzwellende trommels en de keiharde trompet eroverheen. Genieten. Het is telkens een vlucht van een paar seconden, terug naar mijn jeugd. Op Hilversum 1, na het nieuws van 15 en 16 uur steeds hopen dat die swingende jazzgitaar snel onderbroken zal worden, voor de melding van wéér een doelpunt in Amsterdam. “Welkom bij het tweede uur van Langs de Lijn, maar we gaan snel terug naar De Meer, Jack, kunnen we de derde treffer van Simon Tahamata noteren?” Mooie tijd.

Het was de tijd dat Jack van Gelder nog haar had en Koos Postema en de veel te vroeg overleden Willem Ruis op de radio mijn zondagmiddagen samen met Ajax vrolijk en speels inkleurden. Het voetballeven was mooi en simpel: je had op zondag een stuk of 6 wedstrijden om half 3 en de rest op zaterdagavond om half 8. Toen al konden de thuiswedstrijden van PSV het daglicht niet verdragen en die begonnen dus uit voorzorg altijd pas als het donker werd. Dan leek het nog wat. Ook Feyenoord was een trotse topclub en probeer dat tegenwoordig nog maar eens uit te leggen, zonder onmiddellijk door een busje met blauw zwaailicht in een dwangbuis haastig afgevoerd te worden. Onderweg lig je naast een nog steeds naar adem happende Feyenoordspits.

Sinds ik mezelf een feestelijke opzegging van Eredivisie Live cadeau deed, werd het leven met de week leuker en gaat het steeds meer lijken op toen. Uitgerekend toenmalig Ajaxcoach Martin Jol bracht me op het idee om op te zeggen. Hij liet me elk weekend zien dat er veel zinnigere dingen in het leven bestaan, dan 90 minuten lang chagrijnig als een Danny Blind naar je tv te gaan zitten staren. Hij had maandenlang met engelengeduld elk greintje voetbalplezier uit zijn talentvolle selectie gecoached en het resultaat mocht er zijn. Wat overbleef was anderhalf uur Lokomotiv Leipzig. Twee keer drie kwartier Carl Zeiss Jena. Het was een ernstig impotente vorm van voetbal, die in DDR-hoogtijdagen in menig steriel Oostblokstadion te bewonderen viel. Een te gek feestje, als je begrafenissen leuk vindt.

Achter dat enge…

Lees verder op: ronschiltmans.nl

Snel reagerenSecured By miniOrange