Ajax niet bij laatste acht EL | Ajax Nieuws | Ajax Amsterdam | Ajaxupdate.nl

Ajax niet bij laatste acht EL

Ajax Webwinkel Groot aanbod officiële Ajax artikelen in de webwinkel. Bestel direct bij dé Officiële Ajax Fanshop.

Volg Ajaxupdate.nl op Twitter | 19 maart, 2015 | Gepost om 23:40 uur | 1.221 keer bekeken

Een unieke kans om eindelijk weer eens de laatste acht van een Europees bekertoernooi te bereiken is aan de neus van Ajax voorbijgegaan. In de ArenA troffen de Amsterdammers donderdag een matig Dnjepr Dnjepropetrovsk, maar de gehavende Oekraïners bleven overeind. Na verlenging werd het 2-1, een resultaat dat voor de bezoekers genoeg was om de kwartfinale van de Europa League te halen.

Het was een kans zoals je hem, als Nederlandse ploeg zijnde, niet vaak krijgt. Om de kwartfinale van de Europa League te bereiken, iets dat voor een eredivisieclub tegenwoordig een fraaie prestatie is, moest afgerekend worden met ‘slechts’ de nummer drie van Oekraïne. Ajax ontliep bij de loting voor de achtste finale de op papier meest sterke teams en trof Dnjepr Dnjepropetrovsk, niet bepaald een internationale hoogvlieger.

Met de 1-0 nederlaag in de heenwedstrijd maakte Ajax het zichzelf moeilijk, zeker omdat het in Kiev enkele prima mogelijkheden kreeg om te scoren. De kleine nederlaag was geen goed resultaat, maar het bood nog wel voldoende perspectief. Zeker omdat Dnjepr in eigen huis een aantal gele kaarten kreeg, met schorsingen als gevolg. Het gevolg: de ploeg miste in de return in iedere linie een belangrijke speler, met aanvoerder Ruslan Rotan als belangrijkste afwezige.

Tegen het gehavende Dnjepr, dat nooit verder kwam dan de kwartfinale in Europees verband, moest Ajax de 1-0 nederlaag uit heenwedstrijd weg zien te poetsen. Eén doelpunt zou voldoende zijn voor een verlenging, bij een 2-0 zege zou de boel beslist zijn. Ajax moest dus scoren, maar hoefde geen enorme risico’s te nemen. Negentig minuten om één of twee goals te maken, dat leek een haalbare kaart. Coach Frank de Boer koos ervoor om te starten met de in genade aangenomen Ricardo Kishna op links en Anwar el Ghazi op rechts, routinier Lasse Schöne begon op de bank. In de spits stond Arek Milik en hij kreeg de beste kans van de eerste helft, maar de kopstoot van de Pool ging net naast. Verder creëerde Ajax weinig, op een verrassend schot van El Ghazi na.

Toch had Ajax na een uur wat het wilde, namelijk een voorsprong. Riechedly Bazoer pikte een breedtepass van Daley Sinkgraven op, was sterker dan twee tegenstanders en trapte de bal langs de Oekraïense doelman. Een mooie beloning voor de jonge Ajacied, die opnieuw sterk speelde. De voorsprong voor Ajax was terecht te noemen, want het iets betere voetbal kwam donderdag van de thuisploeg. Dnjepr deed weinig moeite om er een wedstrijd van te maken en leek vooral te loeren op een spaarzaam kansje voorin, wetende dat één goal beslissend kon zijn.

Die ene treffer kwam er bijna al in de reguliere speeltijd, maar een kopbal van Roman Bezus ging net naast de paal. Omdat ook Ajax het doel niet meer vond, moest er verlengd worden in de ArenA. Een half uur, maar na zeven minuten was de boel beslist. Dnjepr-vedette Evgeni Konoplyanka sneed vanaf de linkerkant naar binnen, werd niet aangevallen en mocht de bal in de verre hoek krullen.

Ineens had Ajax nog twee doelpunten nodig om de kwartfinale te bereiken, een opgave die veel te lastig bleek voor de ploeterende ploeg van De Boer. Eén doelpunt viel nog wel, in de 117e minuut via Mike van der Hoorn, maar daar bleef het bij voor de thuisploeg. Dnjepr leek de hele avond te verslaan en de kwartfinale van de Europa League lonkte voor Ajax, maar de avond eindigde zo voor de Amsterdammers toch in een kater.

Snel reagerenSecured By miniOrange