Marc Overmars: van profvoetballer tot zakenman | Ajax Nieuws | Ajax Amsterdam | Ajaxupdate.nl

Marc Overmars: van profvoetballer tot zakenman

Ajax Webwinkel Groot aanbod officiële Ajax artikelen in de webwinkel. Bestel direct bij dé Officiële Ajax Fanshop.

Volg Ajaxupdate.nl op Twitter | 22 juni, 2015 | Gepost om 14:22 uur | 21.602 keer bekeken

Tijd bij Ajax
In 1992 tekende Overmars bij Ajax, toen onder het management van niemand minder dan Louis van Gaal. Hij werd zeer gewaardeerd door het team en de supporters en won een jaar later de Gouden Schoen. Nadat hij Ajax naar de overwinning hielp in de UEFA Champions League, sprong hij in het oog van andere Europese topclubs. Hij bedankte zowel Arsenal als Manchester United voor hun aanbod, met de verklaring dat hij nog zeker twee seizoenen bij Ajax wenste te blijven. Overmars maakte zijn belofte waar en bleef tot in 1997 bij Ajax spelen, waarna hij tekende bij Arsenal.

Selectie voor Oranje
Overmars maakte zijn debuut voor het nationale team in 1993, tijdens de WK-kwalificatie tegen Turkije. Hij scoorde na vijf minuten, en Nederland won de wedstrijd. De spelers stonden er om bekend dat ze tijdens het trainingskamp het graag aan de pokertafel tegen elkaar opnamen. Ze namen het spel heel serieus, zoals John de Wolf zeker geweten heeft. Met de passend genaamde oranje casino bonus waag je in Nederland zelf ook gemakkelijk een gokje. Overmars speelde in het daaropvolgende WK ’94 in alle vijf wedstrijden, tot de uitschakeling in de kwartfinales. Hij werd ook geselecteerd voor het WK ’98, maar moest de halve finale tegen Brazilië op de bank doorbrengen door een knieblessure.

Verdere spelerscarrière
Overmars speelde drie jaar bij Arsenal. Hier bewees hij dat hij de knieblessure die hij eerder had opgelopen volledig overwonnen had. Op 18 mei 1998 publiceerde The Times de volgende quote van Arsène Wenger: “All Europe thought Overmars was dead because of his damaged knee, but in every important game we have had this season, he has scored. He has got great mental strength. He is a world-class player.” In 2000 schakelde hij over naar Barcelona. In zijn eerste wedstrijd kwamen twee elementen uit zijn verleden samen: Hij speelde tegen Arsenal, en dat in Amsterdam. In July 2004 kondigde Overmars zijn vertrek als speler aan, omwille van een hardnekkige knieblessure.

Verdere voetbalcarrière
In 2005 werd Overmars aandeelhouder van de Go Ahead Eagles, waarop hij ook toetrad tot het bestuur. Hij zou zich vooral met technische zaken bezighouden, een taak waarbij zijn achtergrond als profspeler van grote waarde was. In 2011 keerde Overmars als het ware terug naar Ajax, als jeugdcoach. Het jaar daarop werd hij benoemd tot directeur voetbalzaken. Overmars had er duidelijk veel zin in, op de website van de club stond te lezen: ”Ik heb er heel veel zin in. Het is leuk om in een groep te gaan werken met mensen die je uit het verleden kent’’.

Carrière buiten het voetbal
Ook buiten het voetbal toonde Overmars al dat hij van aanpakken weet. Zo is hij mede-eigenaar van eetcafé De Middenstip in zijn woonplaats Epe, en de sportketen “Time-Out by Marc Overmars”. Hij beseft heel goed dat alleen zijn naam aan een zaak linken niet voldoende is, en maakt er dan ook werk van zichtbaar aanwezig te zijn in zijn sportzaak. De fietsenwinkel die de familie aankocht in de jaren ’90 is mede dankzij zijn zakelijk inzicht dan ook uitgegroeid tot een klein imperium. Ook in het vastgoed weet hij regelmatig zijn slag te slaan.

Snel reagerenSecured By miniOrange