Ajax pakt 3 belangrijke punten | Ajax Nieuws | Ajax Amsterdam | Ajaxupdate.nl

Ajax pakt 3 belangrijke punten

Ajax Webwinkel Groot aanbod officiële Ajax artikelen in de webwinkel. Bestel direct bij dé Officiële Ajax Fanshop.

Volg Ajaxupdate.nl op Twitter | 22 maart, 2009 | Gepost om 16:48 uur | 1.216 keer bekeken

Ajax heeft zich uitstekend herpakt van de domper in het UEFA Cup-toernooi. Daags na de uitschakeling tegen Olympique Marseille boekten de Amsterdammers zondagmiddag een sterk resultaat op bezoek bij NAC Breda: 0-3.

De gevierde man aan de zijde van Ajax was Ismaïl Aissati. De kleine spelmaker dirigeerde en regisseerde het spel van de Amsterdammers met zijn fabuleuze steekpasses en dribbels. Mede dankzij zijn spel houdt Ajax uitzicht op een plek in de vooorronde van de Champions League

Dat is voor de ploeg van Marco van Basten dit seizoen nog het hoogst haalbare. Ajax staat net als het vorige jaar een seizoen zonder een grote hoofdprijs te wachten. Het begint voor de Amsterdammers een pijnlijke gewenning te worden. Na de jarenlange dominantie van PSV moest Ajax onder het gezag van Van Basten de eerste landstitel sinds 2004 in de wacht slepen. Maar met veertien punten achterstand op lijstaanvoerder AZ, zal de titel ook dit seizoen als een fata morgana vervagen in het gezichtsveld van de Amsterdammers.

Ook op andere fronten is het seizoen van Ajax al half maart tot een einde gekomen. In de KNVB-beker bleek FC Volendam in een vroegtijdig stadium al te sterk en afgelopen week werd de ploeg van Van Basten – ondanks een sterk optreden tegen Olympique Marseille – uitgeschakeld in de UEFA Cup. Wat rest is de strijd om de tweede plek in de competitie, een rangschikking die recht geeft op een ticket voor de derde voorronde van de Champions League.

Volgens Van Basten geeft die doelstelling voldoende motivatie om zijn ploeg gedurende de slotfase van de competitie scherp te blijven houden. “De prestatie van woensdag geeft vertrouwen. Daarop moeten we voortborduren. Als we meer van dit soort wedstrijden willen spelen en dan het liefst in de Champions League, dan moet dat een extra motivatie zijn om de komende weken goed te presteren”, zei de oefenmeester eerder deze week.

Een tweede plek – en daarmee kans op de eindronde van de Champions League – is inmiddels een vereiste geworden bij de hoofdstedelingen. Al drie jaar op rij speelt het miljoenenbal zich niet meer af op het strijdtoneel in de Arena. In 2006 en 2007 bleken FC Kopenhagen en Slavia Praag te sterk in de derde voorronde van het toernooi. Het afgelopen seizoen moest Ajax zelfs genoegen nemen met een rechtstreeks ticket voor de UEFA Cup en zag het FC Twente strijden om een plek in de Champions League.

Om de druk op de huidige nummer twee FC Twente te behouden, was een goed resultaat op bezoek bij NAC gewenst. Hoewel Ajax uit de laatste vier competitiebezoeken in Breda de volle buit haalde, staan de Brabanders bekend als een horde die doorgaans niet zonder horten of stoten genomen wordt. Met name wanneer de thuisploeg strijd en passie in zijn spel legt, is het een moeilijk te bespelen tegenstander. NAC-trainer Robert Maaskant stuurde zijn mannen zondagmiddag dan ook gretig het veld in.

Dat was af te leiden uit de openingsfase, waarin NAC een stuk feller was dan zijn opponent. Ajax schitterde de eerste twintig minuten daarentegen vooral in defensieve onkunde. De zenuwachtig ogende verdediging – dat weer bestond uit de teruggekeerde Rob Wielaert, Gregory van der Wiel en Thomas Vermaelen – ontsnapte drie keer aan een tegentreffer. Doelman Kenneth Vermeer en de paal hielden Ajax echter overeind.

De mogelijkheden die NAC bijna in zijn schoot geworpen kreeg, openden al snel de ogen van de spelers van Ajax. Nadat het de gretige aanvalsstorm van de thuisploeg had overleefd, begon het zelf aan voetballen te denken. Ajax nam het initiatief, combineerde er lustig op los en kwam ook dichtbij een doelpunt toen Eyong Enoh alleen op de keeper kon afstormen, maar zijn schot werd door Jelle ten Rouwelaar gekeerd. De NAC-doelman moest vervolgens echter toezien hoe Vermaelen uit een corner het vizier wel op scherp had staan. De Belg knikte bij de tweede paal hard raak en bezorgde zijn ploeg daarmee de voorsprong: 0-1.

Aangeslagen door de wederopstanding van Ajax, had NAC in het restant van de wedstrijd weinig meer in te brengen. De Bredanaars lieten bij tijd en wijlen met zich sollen door het tactisch sterke en creatieve middenveld van de bezoekers, dat onder leiding van Aissati uitblonk. De van een blessure teruggekeerde spelmaker had na 65 minuten een groot aandeel in de 0-2 van zijn ploeg. Na één van de spaarzame aanvallende impulsen van NAC zette Aissati een schitterende rush in en bediende hij de mee opgekomen Van der Wiel op zijn wenken. De vleugelverdediger bekroonde de counter met een treffend slot: 0-2.

De lang onzichtbare Luis Suarez gaf de overwinning in Breda nog een gouden randje door de bal vijf minuten voor tijd van dichtbij binnen te tikken. Met de zege – die in het restant van de tweede helft geen enkele keer meer in gevaar kwam – blijft Ajax uitzicht houden op plek twee in de Eredivisie. Het verschil met FC Twente bedraagt – met nog zes duels voor de boeg – drie punten.

Snel reagerenSecured By miniOrange