Ajax spelers missen supporters | Ajax Nieuws | Ajax Amsterdam | Ajaxupdate.nl

Ajax spelers missen supporters

Ajax Webwinkel Groot aanbod officiële Ajax artikelen in de webwinkel. Bestel direct bij dé Officiële Ajax Fanshop.

Volg Ajaxupdate.nl op Twitter | 9 maart, 2009 | Gepost om 14:22 uur | 583 keer bekeken

Voor wie speelt een voetballer? Voor zichzelf, voor zijn team en voor de fans van zijn club. De voetballers van Ajax moesten zondag hun supporters missen bij de uitwedstrijd tegen ADO. “Zonder publiek gaat het eigenlijk nergens meer over.”

Drie jaar geleden overvielen misdadigers in Ajax-shirt het supportershome van ADO. Met messen en honkbalknuppels verwondden ze acht mensen en sindsdien zijn fans van de uitspelende club taboe bij de wedstrijden tussen ADO en Ajax. Eén dag voor het duel verkocht ADO de kaarten van het uitvak tegen vriendelijke tarieven aan ouders en spelertjes van amateurclubs.

Ouders en kinderen zaten lekker in het zonnetje. De grimmige sfeer in het stadion van ADO Den Haag kreeg zelfs geen grip op de supporters die zich in het uitvak verpoosden. Terwijl de harde kern van ADO zich roerde met teksten als ‘Schop ze dood’ en ‘Wie niet springt, die is een jood’, schaarden kinderstemmen zich bijna onhoorbaar achter de thuisclub.

“De beslissing om zonder uitpubliek te voetballen is niet zomaar genomen,” zei ADO-doelman Robert Zwinkels, die ook bij Ajax speelde. “Ik denk ook dat die maatregel goed is. Dat neemt echter niet weg dat het heel erg raar is om zonder je eigen publiek te spelen, zoals wij eerder al in de Arena meemaakten. Als voetballer speel je in principe voor jezelf, maar als er vijftienduizend Hagenaars op de tribune staan, ga je ook voor die gasten. Het geeft ook een extra boost.”

Voor de spelers van Ajax geldt hetzelfde, maar dan in gespiegelde versie. “Bij het publiek van ADO leven nog meer haatgevoelens dan bij dat van Feyenoord,” zegt Urby Emanuelson. “Dat merk je in het stadion en in de spelersbus op weg naar Den Haag. We hebben heel veel politiebegeleiding. Je voetbalt voor jezelf, voor je eigen team en voor je eigen publiek. Dat publiek had ons vandaag wel kunnen steunen.”

Hoewel de strafmaatregel al drie jaar van kracht is, wist Leonardo van niets. “Ik was onze fans al aan het zoeken tijdens de warming-up, maar ik kon ze niet vinden. Heel jammer.”

Voor de Haagse supporters viel weinig te bekvechten, maar er bleef des te meer tijd over om te treiteren. Bijna elke bal die in het publiek belandde, werd na hervatting van de wedstrijd met een grote boog terug op het veld gemikt, zodat scheidsrechter Björn Kuipers het spel moest hervatten met een scheidsrechtersbal. Uit frustratie daarover schoot Leonardo een bal richting tribunes. “Het was zó irritant.”

De kans bestaat dat Ajax over twee weken in Breda echter helemaal zonder publiek speelt. Op 22 maart staat NAC – Ajax op het programma en vanwege afgestoken vuurwerk bij NAC – FC Groningen heeft de KNVB de Brabantse club een strafvoorstel gedaan: een thuiswedstrijd zonder publiek en een boete van vijftienduizend euro. NAC is wel in beroep gegaan tegen het voorstel.

Als speler van Jong Ajax maakte Robert Zwinkels al eens een wedstrijd mee zonder toeschouwers. Of beter gezegd, Zwinkels maakte die wedstrijd juist níet mee. “In 2004 waren op De Toekomst rellen geweest bij Jong Ajax – Jong Feyenoord en Robin van Persie en andere Feyenoorders waren aangevallen door Ajax-fans. De bekerwedstrijd tussen beide clubs werd daarom zonder publiek gespeeld, op een geheime locatie. Ik was destijds geblesseerd, maar zelfs als speler van Jong Ajax was ik niet welkom. Heel droevig. Zonder publiek gaat het eigenlijk nergens over.”

Emanuelson: “Ik heb nog nooit zonder publiek gespeeld, maar dat moeten de minst leuke wedstrijden zijn die je kunt spelen. Als er niemand bij is, valt een hoop weg.”

Ajax-trainer Marco van Basten verlangt van zijn spelers echter dat ze als volleerde professionals onder alle omstandigheden het beste uit zichzelf halen. Dus ook in wedstrijden waarin Ajax geen steun vanaf de tribunes krijgt. “Dat moet niet van invloed zijn.”

Binnenkort beslist de KNVB over de straf van NAC. Komende zomer bekijken Ajax, ADO Den Haag, de burgemeesters van beide steden en de KNVB of de huidige strafmaatregel bij de onderlinge duels gehandhaafd blijft.

Snel reagerenSecured By miniOrange