De lange trap | Ajax Nieuws | Ajax Amsterdam | Ajaxupdate.nl

De lange trap

Ajax Webwinkel Groot aanbod officiële Ajax artikelen in de webwinkel. Bestel direct bij dé Officiële Ajax Fanshop.

Volg Ajaxupdate.nl op Twitter | 30 september, 2009 | Gepost om 11:02 uur | 1.521 keer bekeken

Ik wil niemand beledigen, maar ik verheug me ontzettend op Anderlecht – Ajax. Twee voormalige grootheden op de donderdagavond. Dat heeft iets. Die Champions League tune kan me voorlopig nog wel even gestolen blijven, want dit jaar vinden de mooiste wedstrijden op donderdag plaats. Het lukt me elke ronde een beetje beter om “Europa League” uit te spreken zonder mijn linker wenkbrauw er cynisch bij op te trekken en dat is een goed teken. Het went en het voelt heerlijk. En het is ook gewoon een geweldige competitie. Met onvoorspelbare uitslagen en onuitspreekbare clubnamen. Bovendien is het voor een verwende Ajacied al jaren een verademing, om vast te stellen dat er meer clubs dan alleen Real Madrid, Bayern München, Arsenal en AC Milan in Europa rondlopen. Dat gaat op den duur ook vervelen.

Nee, pas nog Timisoara tegen Ajax en deze week PSV tegen CFR Cluj. Dat zijn Roemeense clubs die klinken als dyslectisch scrabbelen voor gevorderden. Iedereen verwacht dat je ’tiramisu’ legt, maar op het laatste moment bedenk je virtuoos een ’timisoara’ en iedereen roept “Wow, tiramisu, hoe verzin je het!” Daar teer je dan nog maanden op, want zelf denk je natuurlijk ook dat je de naam van die chocoladeprut gelegd hebt. Maar ik heb vroeger op de middelbare school tijdens aardrijkskunde iets te vaak dromerig ideale Ajax-opstellingen in mijn agenda geschreven, om zonder Wikipedia te weten waar Roemenië eigenlijk precies ligt. Bovendien dacht ik als zesjarig jochie heel even dat daar Ajax vandaan kwam. Cruijff was al beroemd en speelde in die tijd samen met wat andere grootheden achteloos andere grote clubs van het matje. Eeuwige roem met voetbal van een andere planeet, dat moest wel Roemenië zijn in mijn beleving.

Iets later leerde ik dat het een prachtig maar arm zigeunerland is, dat het alleen niet altijd even nauw neemt met de mensenrechten. Maar dat geheel terzijde. Liever denken we aan Roemenië als het land van één van de populairste Ajacieden van de laatste 10 jaar: Christian Chivu. Begin augustus nog begeerd door Martin Jol, maar inmiddels…

Lees verder op: ronschiltmans.nl

Snel reagerenSecured By miniOrange