Siems impossible | Ajax Nieuws | Ajax Amsterdam | Ajaxupdate.nl

Siems impossible

Ajax Webwinkel Groot aanbod officiële Ajax artikelen in de webwinkel. Bestel direct bij dé Officiële Ajax Fanshop.

Volg Ajaxupdate.nl op Twitter | 27 januari, 2010 | Gepost om 9:34 uur | 1.502 keer bekeken

Vroeger was zeker niet alles beter. Ik ben de voorlaatste die je dat wijs zou willen maken. Er is bijvoorbeeld een tijd geweest dat voetbalvelden in stadions nog niet verwarmd werden. Als het vroor, dan kraakte het ook. Het gras vooral. Profs trokken dan hun loopschoenen aan. De bekende witte gympies zonder noppen. Hilarisch waren vaak de wedstrijden die droog begonnen, maar waar het tijdens het duel begon te sneeuwen. Spitsuur langs de lijn bij Sjakie Wolfs.

De loopschoenen werden snel omgeruild voor de échte voetbalschoenen met noppen. Je gelooft het misschien als jonge lezer niet, maar die schoenen waren allemaal zwart. Tegenwoordig kom je die kleur soms ook nog wel eens tegen. Het was de tijd dat je je nog de hele maand december verheugde op het jaaroverzicht van Studio Sport.

Vaak boordevol hoogtepunten van Ajax. Toen wel. De memorabele vrieswedstrijden herkende je in dat jaaroverzicht dus meteen aan die lichte schoenen. De glijpartijen. Een brutaal sneeuwballetje vanaf de tribune. Blauwe plekken van de koude grond. Snoeiharde afstandschoten op de kleumende handen van diepgevroren keepers. Inderdaad: ijspegels.

De bevroren velden zijn allang verleden tijd, maar de lichtgekleurde schoenen zijn helaas teruggekomen. Het lijkt onmogelijk om die ooit nog uit te roeien. Ik associeer witte schoenen tot op de dag van vandaag met ijs- en ijskoude winterwedstrijden. Omdat het niet anders kon trok je ze aan. Maar het was geen gezicht. En dat is het nog steeds niet. Bovendien kan ik me als ervaringsdeskundige herinneren dat het negatieve gevolgen voor je balbehandeling had.

Als linksbenige virtuoos vond ik het mooi om dribbelend over de bal heen te kijken. Een halfhoge pass nam je op volle snelheid vanuit je ooghoek met je buitenkantje aan. Dat was toen heel gewoon. Het contrast van een witte bal op een zwarte schoen zorgde er voor dat je tijdens de aanname al kon kijken waar op het veld de voortzetting lag. Dat lukte me op gymschoenen gelijk een stuk minder. Dan moest ik echt naar de bal kijken om hem niet elke keer een metertje weg te laten stuiteren.

En dat kwam echt niet door het soms beslagen brilletje. Er was gewoon te weinig contrast voor ooghoekaanname. Het wordt op elk willekeurig Nederlands voetbalveld door legio doorsnee voetballers op modieus wit zo vaak voorgedaan als je maar wilt. Technisch is onze Eredivisie een drama.

Helaas loopt ook mijn favoriete Ajacied inmiddels…

Lees hier verder…..

Snel reagerenSecured By miniOrange