Zorgeloze middag voor Ajax | Ajax Nieuws | Ajax Amsterdam | Ajaxupdate.nl

Zorgeloze middag voor Ajax

Ajax Webwinkel Groot aanbod officiële Ajax artikelen in de webwinkel. Bestel direct bij dé Officiële Ajax Fanshop.

Volg Ajaxupdate.nl op Twitter | 28 februari, 2010 | Gepost om 22:12 uur | 965 keer bekeken

FC Utrecht bood Ajax zondag in de Arena de helpende hand. Een vroege, en vooral domme, rode kaart van verdediger Jan Wuytens hielp de Amsterdammers, die met gemak FC Utrecht aan de kant zetten, in het zadel: 4-0.

Het presentje van FC Utrecht werd door Ajax met beide handen aangegrepen. Donderdag nog kwam de ploeg in actie in Turijn, waar het Juventus trof in de Europa League. Met die zware wedstrijd nog in de benen, was Ajax wel toe aan een rustig middagje. Doelpunten van Luis Suarez (2), Gregory van der Wiel en Dennis Rommedahl bleken meer dan voldoende voor de drie punten.

Voor Ajax kwam afgelopen week een einde aan het Europese avontuur. Juventus bleek over twee duels een maatje te groot voor de Amsterdammers. Een dapper gelijkspel in Turijn (0-0) bood de ploeg van Jol geen soelaas. Wat rest voor de nummer drie van de Eredivisie is de strijd om het kampioenschap en de KNVB Beker.

FC Utrecht slaagde er afgelopen week pas in de eerste overwinning van 2010 binnen te slepen. Was FC Utrecht voor de winterstop nog één van de verrassingen, de tweede seizoenshelft komt de motor maar lastig op gang. Pas drie keer wisten de Domstedelingen het net te vinden, waarvan twee keer op bezoek bij NAC Breda, afgelopen week. Daardoor ligt de strijd om plek vijf weer volledig open.

Doordat AZ en Heracles Almelo zaterdagavond wisten te winnen, moest FC Utrecht in Amsterdam een resultaat zien te behalen. Makkelijker gezegd dan gedaan. De laatste overwinning van FC Utrecht op bezoek bij Ajax dateert van vier jaar terug. Toen boekten de Domstedelingen direct de grootste zege ooit in Amsterdam: 1-4.

Tegen FC Utrecht husselde Jol zijn ploeg flink door elkaar. Vurnon Anita keerde terug als linksback, Jan Vertonghen verhuisde naar het centrum. Daar vond hij zijn maatje Toby Alderweireld die opnieuw Oleguer uit de basis hield. Het groeibriljantje Christian Eriksen stond na zijn goede optredens van de afgelopen weken opnieuw aan de aftrap. Hetzelfde gold voor Siem de Jong.

Het eerste moment van opleving in de Arena kwam na een kwartier spelen. Een corner van Dries Mertens werd door Sander Keller achter Maarten Stekelenburg gewerkt. Even was het doodstil in Amsterdam, waar de fans van FC Utrecht-ontbraken omdat zij door burgemeester Job Cohen teruggestuurd werden naar de Domstad. Arbiter Eric Braamhaar constateerde echter goed dat Keller de bal met zijn hand in de richting van het doel sloeg en keurde de treffer af.

Voor veel vertier zorgden beiden ploegen in het eerste halfuur niet. Beide doelmannen werden niet op de proef gesteld, het veldspel was van beide kanten niet best. De rode kaart van Jan Wuytens kwam dan ook geheel uit de lucht vallen. De Belgische verdediger kwam onbezonnen, en nota bene bijna op de middenlijn, met gestrekt been in op De Jong, Braamhaar greep direct naar de rode prent.

Met een mannetje meer was het Ajax dat aanzette in de eigen Arena. Eyong Enoh speelde zich handig vrij, maar richtte vanaf de rand van het strafschopgebied te hoog. Jan Vertonghen had meer geluk. De verdediger mocht tot twee keer toe aanleggen voor een schot van afstand, nadat zijn eerste poging geblokt werd door een Utrecht-been. En met succes.

De tweede knal van de Belgische verdediger verdween via de rug van Luis Suarez over de kansloze doelman Khalid Sinouh heen: 1-0. Tot verbazing van velen kreeg niet de Belg, maar de Uruguayaan het doelpunt op zijn naam. Sinouh, derde doelman bij de Domstedelingen, verving zondag in Amsterdam verdienstelijk de zieke Michel Vorm. Daardoor zat vierde doelman André Krul, in de winterstop door FC Utrecht teruggehaald van zijn huurperiode bij Telstar, op de bank.

Met elf tegen elf kon FC Utrecht de Amsterdammers goed partij bieden en had het in het eerste halfuur zelfs de bovenhand. Nadat Wuytens de kleedkamer op moest zoeken, was het grotendeels gedaan met de aanvalsdrang van FC Utrecht. Middenvelder Barry McGuire werd – om de deur op slot te houden – door  Ton du Chatinier, die voor het duel Jacob Mulenga, Nana Asare en Mark van de Maarel moest missen, vervangen door verdediger Francis Dickoh.

Ook Jol besloot in de rust in te grijpen. Marko Pantelic bleef achter in de kleedkamer, zijn vervanger heette Dennis Rommedahl en Anita moest zijn plek afstaan aan Urby Emanuelson. De Amsterdammers toonden al snel aan direct het verschil te willen maken. Middels Eriksen kreeg Ajax daar twee goede mogelijkheden voor. De jonge Deen moet echter nog even wachten op zijn eerste competitietreffer.

De Jong was de volgende die zich tot twee keer toe gevaarlijk meldde voor het doel van Ajax. Zijn kopbal, na een corner van Emanuelson, verdween via het hoofd van een Utrecht-verdediger over de lat, even later kwam hij een teenlengte te kort om bij de tweede paal een voorzet van Suarez binnen te tikken.

Het bleek uitstel van executie. Niet veel later maakte Gregory van der Wiel er 2-0 van door op aangeven van Rommedahl door de benen van Sinouh binnen te koppen. Het was alweer zijn vijfde competitiedoelpunt.

Ook Suarez ging proefde dat er meer te halen viel en zette aan voor een solo. Ondanks de aanwezigheid van zes verdedigers zag de spits kan uit te halen en zijn doelpuntentotaal op te trekken naar 26: 3-0. De aanvaller, die Rommedahl er niet veel later 4-0 van zag maken na een mislukt schot, pakte kort voor tijd overigens een gele kaart nadat hij doorging op Sinouh. Daardoor is hij volgende week niet van de partij wanner Ajax op bezoek gaat bij Sparta.

 

Snel reagerenSecured By miniOrange