Cruijff luidt de noodklok | Ajax Nieuws | Ajax Amsterdam | Ajaxupdate.nl

Cruijff luidt de noodklok

Ajax Webwinkel Groot aanbod officiële Ajax artikelen in de webwinkel. Bestel direct bij dé Officiële Ajax Fanshop.

Volg Ajaxupdate.nl op Twitter | 20 september, 2010 | Gepost om 13:42 uur | 1.065 keer bekeken

Ajax is na de overwinning bij Feyenoord koploper in de Eredivisie, maar Johan Cruijff luidt de noodklok. Volgens de voormalig speler en trainer van de Amsterdammers gaat het niet goed.

‘De afgelopen week heb ik Ajax tegen een zwakkere (Willem II) en een sterkere (Real Madrid) tegenstander gezien’, aldus Cruijff in zijn column in De Telegraaf. ‘Laat ik er maar niet omheen draaien: dit Ajax is nog slechter dan de ploeg uit de periode voordat Rinus Michels in 1965 bij de club kwam.’

‘Tweeënhalf jaar geleden verscheen het rapport Coronel, met daarin allerlei conclusies en suggesties voor de toekomst. Als je ziet wat daar van terechtgekomen is, dan is het één groot drama. Qua financiën, qua opleiding, qua scouting, qua aankoopbeleid en qua voetbal. Wat Ajax tegen zowel Willem II als Real Madrid liet zien, had helemaal niets meer met de normen en waarden te maken waar de club altijd voor gestaan heeft.’

‘Vooraf werd Real-Ajax overal nog aangekondigd als een unieke wedstrijd tussen twee historische clubs. Twee ploegen die het internationale voetbal met hun spel hebben verrijkt. In plaats daarvan ontkwam Ajax aan de grootste verschutting uit de clubgeschiedenis. Iedereen was na afloop blij dat het maar 2-0 was geworden, terwijl het zomaar 8- of 9-0 had kunnen zijn. Dan dat gezwam over jongens en mannen, terwijl er qua leeftijd tussen de beide teams totaal geen verschil was. Het voetbal en de instelling van Ajax leken gewoon nergens op.’

‘Ik geef eerlijk toe, dat er nu veel kwaadheid in me zit. Omdat dit Ajax niet meer is. Deze ploeg is niet in staat om meer dan drie keer de bal naar elkaar toe te spelen en leverde in Madrid één schot op doel af. Met zo’n zes spelers uit de eigen opleiding, die bijna allemaal onder zouden sneeuwen. Dat de club nu bovenaan de Eredivisie staat zegt me daarom weinig, want met mijn ogen is niets mis. Intussen blijft directeur Rik van den Boog roepen dat de opleiding prima is, worden drie dezelfde type spitsen gekocht en zijn er geen buitenspelers.’

‘Zoals tweeënhalf jaar na zijn rapport ook voorzitter Uri Coronel een beleid heeft gevoerd dat op geen enkel gebied tot een verbetering heeft geleid. Net als tweeënhalf jaar geleden kom ik tot dezelfde conclusie: er moet een grote bezem door Ajax. Toen wilde ik zelf nog de jeugdopleiding rigoureus aanpakken, alleen wilden de mensen op wie ik rekende dat uiteindelijk niet uitvoeren. Met alle gevolgen van dien.’

‘Nu bestaat het voornamelijk uit vriendjes en kennissen, die elkaar dekken. Uit deze ledenraad is weer het bestuur samengesteld, dat ook een meerderheid heeft in de Raad van Commissarissen, die uiteindelijk de directeuren benoemt. Vanuit de ledenraad tot de directie is het dus één rode draad van mensen die elkaar dekken, terwijl de club steeds verder wegzakt. Allemaal zijn ze aan de haal gegaan met het paradepaardje. In het belang van de club zou daarom iedereen moeten vertrekken.’

2 Reacties op “Cruijff luidt de noodklok”

 • John Bergkamp op 20th september, 2010 14:53 pm

  De spijker op zijn kop. De ledenraad is een volstrekt belachelijk orgaan. Geen enkele fatsoenlijke voetballer vindt je er in terug. Wel cabaretiers, restaurateurs, bankiers en ander aan wal staande stuurlui.
  Ook mag inmiddels worden geconcludeerd dat Utrecht het beter zou hebben gedaan bij Madrid en dat het rapport Coronel een lachertje was. Het feit dat Coronel zich ook nooit laat horen geeft aan dat hij een uitermate zwakke leider is.
  Het niveau van Ajax is inderdaad schandalig gedaald. Iedereen kan zien dat er veel meer voetbal zit in de elftallen van PSV en Twente en dat terwijl die elftallen ook bij elkaar zijn geraapt. Punt is echter dat Jol er weinig aan kan doen die mag de scherven bij elkaar rapen van een directie die ook verstoppertje speelt. Zo zegt Slop altijd mee te gaan om de beste deal voor Ajax uit te onderhandelen. Hoe kan dan een begroting met 40% worden overschreden niet voor 1 maar meerdere jaren. Heren kietel jezelf maar! Gebruik Ajax maar om binnen te komen bij je zakenpartners maar geef toe dat het al jaren geen voetbal club meer is maar een volledig uitgewoond bedrijf.

 • lele op 21st september, 2010 10:35 am

  Laat die ouwe maar lullen, hij kan alleen maar kritiek leveren

 • Snel reageren  Secured By miniOrange