Cruijff in het gelijk gesteld | Ajax Nieuws | Ajax Amsterdam | Ajaxupdate.nl

Cruijff in het gelijk gesteld

Ajax Webwinkel Groot aanbod officiële Ajax artikelen in de webwinkel. Bestel direct bij dé Officiële Ajax Fanshop.

Volg Ajaxupdate.nl op Twitter | 7 februari, 2012 | Gepost om 10:18 uur | 3.053 keer bekeken

Het gerechtshof in Amsterdam heeft Johan Cruijff in het gelijk gesteld in het hoger beroep dat hij met een aantal trainers tegen de NV Ajax en vier leden van de raad van commissarissen (Steven ten Have, Edgar Davids, Marjan Olfers en Paul Römer) hadden aangespannen.

De vier commissarissen benaderden zonder medeweten van Cruijff, die medecommissaris is, Louis van Gaal en Martin Sturkenboom om directeur te worden.

In december beschouwde de rechtbank in Haarlem de voorgenomen benoemingen van Van Gaal en Sturkenboom als rechtsgeldig. Toch schortte hij de aanstellingen op, omdat hij liever eerst ziet of de aandeelhouders nog vertrouwen hebben in de huidige raad van commissarissen.

De nv Ajax en Ten Have, Davids, Olfers en Römer gingen tegen die uitspraak in beroep, maar verloren dat vandaag. Vrijdag is de aandeelhoudersvergadering van Ajax, waarbij het voor de hand ligt dat het vertrouwen in de raad van commissarissen wordt opgezegd.

Volledig uitspraak:
Het gerechtshof Amsterdam heeft vandaag in kort geding uitspraak gedaan in het hoger beroep van het conflict tussen Cruijff en de andere commissarissen van Ajax. Het hof vindt aannemelijk dat in een eventuele bodemprocedure de voorgenomen besluiten van de Raad van Commissarissen (RvC), tot benoeming van Van Gaal en Sturkenboom tot statutair directeur van Ajax, vernietigd worden.

Daarom heeft het hof de andere commissarissen verboden, op straffe van een dwangsom, de besluiten verder uit te voeren.

Het hof toont begrip voor de moeilijke positie waarin de andere commissarissen door de tegenwerking van Cruijff, onder meer bij de benoeming van Van Basten, waren gekomen. Maar door Cruijff bewust bij de besluitvorming over de benoemingen van Van Gaal en Sturkenboom buiten spel te zetten, hebben de andere commissarissen in de ogen van het hof onaanvaardbaar gehandeld.Het hof constateert dat de oproepingstermijn voor de RvC-vergadering van 16 november 2011, zonder goede reden, ontoelaatbaar kort was.

Ook constateert het hof dat de agenda geen melding maakte van de voorgenomen benoemingen van Van Gaal en Sturkenboom. Het hof acht dan ook aannemelijk dat de andere commissarissen het vooropgezette plan hadden om te voorkomen dat Cruijff op de besluitvorming van 16 november wezenlijke invloed kon uitoefenen.

Het hof stelt vast dat de besluiten onder meer in ‘Nieuwsuur’ en ‘Pauw en Witteman’ meteen als definitief naar buiten zijn gebracht. Volgens het hof was aan de besluiten ook op verschillende manieren al uitvoering gegeven. Onder die omstandigheden diende de voor 25 november 2011 opnieuw over de benoemingen uitgeschreven RvC-vergadering ‘geen redelijk doel’ meer. Het hof neemt het Cruijff daarom niet kwalijk dat hij op die vergadering niet is verschenen.

2 Reacties op “Cruijff in het gelijk gesteld”

  • G Wolders op 7th februari, 2012 10:58 am

    Gerechtigheid zegevierd (een spartasupporter)

  • GJ Kreijkes op 7th februari, 2012 11:14 am

    Gerechtigheid.stelletje klootzakken zijn van have en co.

  • Snel reageren    Secured By miniOrange